Slik får du kontroll over økonomien

Du har helt sikkert lest det før: Sett opp et budsjett og hold deg til det. Men er det virkelig så enkelt å få kontroll over privatøkonomien? Det raske svaret er: Nei. Et budsjett er helt klart et nyttig verktøy for å holde styr på kostnadene, men langt ifra den eneste løsningen på kontroll over pengene.

Det mangle glemmer å fokusere på er rett og slett inntektene. Det er alt for mye fokus i media om sparing. «Slik sparer du penger på dit, og slik sparer du penger på datt». Men sparing er egentlig kun når du setter av penger til senere bruk – ikke når du kjøper en t-skjorte til halv pris. Hva om inntektene så vidt dekker dine faste kostnader – til tross for en iherdig innsats med å kun kjøpe det som er nødvendig? Hjelper det da å få et sparetips om hvordan du får tak i billige flybilletter? Nei. Det må fokuseres på å øke inntektene.

Det er mange måter å få økt inntektene på. Nedenfor ser du noen forslag:

  • Be om en lønnsforhøyelse på jobb (husk å argumenter for hvorfor du fortjener det)
  • Jobb overtid hvis jobben tillater deg det
  • Søk om en ekstrajobb i en viss periode
  • Invester penger i noe som gir deg jevn avkastning, f.eks i form av utbytte

Som du ser krever det ekstra innsats for å øke inntektene. Men det er også det som gir mest effekt på privatøkonomien. Bare noen tusenlapper inn ekstra hver måned kan utgjøre forskjellen mellom god- og dårlig råd.

Selv om jeg som nevnt mener det viktigste er å fokusere på inntektene, er det også viktig å ikke sløse bort alle pengene – men heller bruke pengene smart. Da tenker jeg på at pengene går til å betale faste (nødvendige) kostnader og at resten investeres. Om du ikke ønsker å ta risiko, er det fornuftig å sette pengene i en ordinær sparekonto. Tanken er bare at du setter av penger som kommer godt med ved en senere anledning.

Tips til å ikke sløse bort penger:

  • Hold deg til et fornuftig budsjett
  • Det er lov å unne seg noe innimellom – ellers risikerer man å miste motivasjonen og sprekke budsjettet
  • Tenk deg alltid over om du trenger varen/tjenesten før du går for kjøpet
  • Ikke utsett sparingen eller betaling av regninger etter du får lønn inn på konto

Når man er i en god periode på pengebruken, vil man raskt se at sparepengene øker. Det gir ekstra motivasjon til å fortsette med sparingen og holde budsjettet – kanskje også øke giret ytterligere.

Du vil også oppleve at jo mer sparebeløpet har vokst til, desto vanskeligere er det å ta ut penger av denne kontoen. For man vil jo ikke gå bakover. Det er derfor det sies at den første millionen er det vanskeligste.

Lykke til med få kontroll over økonomien!

Ps: For ekstra motivasjon bør du se videoen nedenfor:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *